Tips voor bij de opticien

Wanneer je wazig ziet en op het punt staat om een nieuwe bril of contactlenzen aan te schaffen, ga je meestal eerst naar de opticien om een oogmeting te laten doen, om erachter te komen wat jouw refractie afwijking is. Oftewel, er wordt gekeken welke sterkte er nodig is om jouw zicht optimaal te krijgen. Wat echter niet optimaal is, zijn de omstandigheden waarin dit gebeurt. Hieronder geef ik je een paar tips voor bij de opticien die je wellicht zullen helpen om tot een iets meer realistische meting te komen.

Het is namelijk belangrijk dat de glazen niet te sterk voor je zijn. Want hoe sterker de glazen, hoe meer spanning dit veroorzaakt in de oogspieren, wat ertoe leidt dat het zicht alleen maar meer verslechtert.

Er is een mooi alternatief voor het dragen van een bril. Het online programma ‘Anders Kijken Is Scherper Zien’ is er om je te helpen de skills te leren, waarmee je jouw gezichtsvermogen kunt verbeteren op een natuurlijke manier.

Eye Soulution - Tips voor bij de opticien

Tips voor bij de opticien

Wanneer je besluit om toch naar de opticien te gaan, doe jezelf dan een plezier en pas deze tips toe voorafgaand aan en tijdens de meting.

Het meest optimale moment voor een oogmeting kiezen

  • In de ochtend zijn je ogen vaak het meest uitgerust (als je goede nachtrust hebt gehad), dus de ochtend is het meest ideale moment om de meting te laten doen. Veel beter dan op een vrijdagavond na een drukke werkweek. Je ogen zijn dan moe en gespannen, waardoor de meting een hele ander beeld zal geven. Kies dus een moment uit wanneer je ogen goed uitgerust zijn.
  • Doe geen oogmeting als je verkouden of grieperig bent. Op die dagen is het zicht vaak minder goed dan wanneer je gezond bent en goed in je vel zit. Dit zul je terugzien in de resultaten van de meting.
  • Vermijd de oogmeting ook in een voor jou stressvolle periode. Stress is namelijk één van de oorzaken van wazig zicht en levert spanning op in de oogspieren. Je ziet dan waziger en er zal een grotere refractie afwijking gemeten worden, dan wanneer je ontspannen bent.

Voorafgaand aan de meting

  • Zet in de uren voorafgaand aan de oogmeting jouw bril niet op en draag geen contactlenzen (als dit veilig en mogelijk is met jouw sterkte – kruip niet zelf achter het stuur). Hierdoor blijven jouw ogen meer ontspannen.
  • Vraag aan de opticien om de juiste sterkte te vinden waarmee je 100% kunt zien en dus niet meer dan 100%. Dit wordt ook wel genoteerd als ‘visus 1.00’. Tijdens de meting zit je in een donker hokje, terwijl je ogen juist daglicht/ zonlicht nodig hebben om goed te kunnen functioneren en scherp te kunnen zien. Dus met de sterkte die uit de meting in het donkere hokje komt, zul je als je buiten komt al scherper zien en kom je misschien uit op 110% of 120%.

Tijdens de meting

  • De opticien zal je vragen om je kin op het apparaat te leggen. Let erop dat hierbij jouw nek recht is en er geen knik in zit. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en minder spanning. Het zorgt er ook voor dat het beeld op de juiste plek op jouw netvlies valt, precies op het punt waar je het scherpste ziet.
  • Ga zo ontspannen mogelijk zitten tijdens de meting, neem je tijd en doe vooral GEEN moeite om scherp te willen zien.
  • Blijf knipperen en bewegen met jouw ogen en zorg voor een rustige ademhaling.

Na de meting

  • Neem jouw beslissing om een bril aan te schaffen alleen als je een goed gevoel hebt bij de meting. Heb je geen goed gevoel bij de meting? Ga op een ander tijdstip terug of ga voor een second opinion naar een andere opticien.

Kies je liever voor een leven zonder bril? Ik help je met alle liefde op weg op jouw pad naar scherper zien. In het online programma ‘Anders Kijken Is Scherper Zien’ leer je alle skills die je nodig hebt om jouw gezichtsvermogen te verbeteren op een natuurlijke manier. Zodat je niet meer afhankelijk hoeft te zijn van brillen en contactlenzen als hulpmiddelen om te zien.

Eye Openers

Laat jouw gegevens achter en ontvang maximaal 1 keer per week een e-mail direct in jouw inbox met waardevolle tips en Eye Openers.

Online Programma

Wil jij de wereld waarnemen met jouw eigen ogen, zonder dat een bril daarbij jouw zicht belemmert? Doe dan nu mee met 'Anders kijken is Scherper Zien'.