Computerogen voorkomen Tip 2

Wil je de tip nog eens nalezen?

Voel je spanning en vermoeidheid in jouw ogen na uren aaneengesloten op een beeldscherm te hebben gekeken? Dat is niet gek. Want of het nou jouw smartphone is, een tablet, computer of de televisie, het zijn allemaal korte afstanden waar je op focust.

Van nature zijn jouw ogen zo ontworpen dat in de verte kijken het meest ontspannend voor ze is. Dat stamt nog uit de tijd dat we de horizon moesten scannen op gevaar en op een mogelijke prooi. Deze twee waren altijd in de verte als eerste te signaleren, dus op die afstand moest je goed scherp en moeiteloos kunnen zien. Dat had alles te maken met het vergroten van de kans op overleving. Dat is nu veel minder aan de orde.

Maar wat doen we tegenwoordig? Veel mensen kijken het grootste gedeelte van de dag op korte afstanden, zoals op een computerscherm, telefoon of in (studie)boeken. En dichtbij kijken levert nou juist spanning op in jouw ogen. Hoe meer spanning er is in jouw ogen, hoe slechter jouw zicht wordt. Je gaat op den duur steeds waziger zien. Jouw ogen zijn namelijk nog steeds zo geprogrammeerd dat in de verte kijken het meest ontspannen voor ze is.

Als je er niet aan ontkomt om veel tijd achter een beeldscherm door te brengen, is het belangrijk om er in ieder geval alles aan te doen om het minder belastend te maken voor jouw ogen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door jouw ogen regelmatig op een andere afstand te laten scherpstellen. Focussen op objecten dichtbij vergt inspanning. Focussen op objecten in de verte zorgt voor ontspanning. In de verte daar bedoel ik mee: minimaal 6 meter of verder. Laat jouw ogen lekker afwisselen in focussen op verschillende afstanden.

Als geheugensteuntje kun je de 20-20-20 regel gebruiken. Het is fantastisch voor jouw ogen als je ze elke 20 minuten voor minimaal 20 seconden aaneengesloten laat kijken op een afstand van minimaal 20 ft (dat is 6 meter, of verder).

Succes met toepassen en ik zie je graag weer in de laatste video.

Wil je meer tips om jouw zicht te verbeteren?