Reviews

Denk je bij jezelf: “Jaja… ‘wij van WC-eend’… Je kan het wel mooi vertellen allemaal, dat het programma werkt enzo, maar ik wil dat weleens horen van mensen die het al gevolgd hebben. Ik ben benieuwd naar hun resultaten.” Dat snap ik.

Zij gingen jou voor…

Eye Soulution is super fresh. Deze spiksplinternieuwe naam en website zijn in december 2022 pas gelanceerd. De eerste reviews zijn inmiddels binnengekomen en vind je onderaan deze pagina.

Eye Soulution is een rebranding van De toekomst voor OGEN die al bestaat/ bestond sinds 2013. Onder deze naam zijn vele mensen geholpen in het online programma ‘Anders kijken is Scherper Zien’ met mooie resultaten tot gevolg. Dit programma heeft nu een upgrade gekregen en is nog rijker gevuld met waardevolle tips & tools.

De reviews uit het De toekomst voor OGEN tijdperk kun je hier bekijken.

Ga jij meedoen aan het online programma en staat jouw review met succesverhaal binnenkort op deze pagina te shinen? Ik kijk ernaar uit om je hierbij helpen!

Reviews online programma 'Anders kijken is scherper zien'

De eerste reacties zijn binnengekomen van mensen die of zelfstandig het online programma hebben gevolgd of in combinatie met persoonlijke begeleiding daarbij.

Eye Soulution - review Janny
Eye Soulution - review Janny
Eye Soulution - review Dennis

"Ik had me niet met brillenverhalen bezig gehouden, tot begin 2020. Toen zag ik wel heel wazig en had geïrriteerde ogen. Al snel had ik een bril aangemeten. Ik had de wens om dichtbij en op 5 meter afstand scherp te zien. En dat kon met een nieuwe cilinder techniek. Met bril voelde ik me een vis in een vissenkom. Heb die bril 10 minuten op gehad en dacht: dit wil ik niet. Zodoende verder gezocht en bij het boek 'Natuurlijk zien' van Saskia Naber uitgekomen. Dit gelezen en klonk logisch. Door meer te knipperen met mijn ogen verdween de oog irritatie. En kon in vol zonlicht de allerkleinste letters lezen.

Daarna weinig gedaan om mijn zicht te verbeteren. En nu het wat minder werd, heb ik Kim gevonden. Met het idee een stok achter de deur, zodat ik meer de goede kijkgewoontes eigen maak. De begeleiding van Kim was zeer prettig. Ik werd me bewust dat er best wat weerstand was om de goede kijkgewoontes toe te passen. Door Kims begeleiding en consequent kijken hoe ik de goede kijkgewoontes het beste kan toepassen, ben ik het leuk gaan vinden. Wat voor mij al een hele winst is. Ik heb nog een weg te gaan, maar door te ervaren dat de oefeningen werken, is deze weg nu wel een stuk toegankelijker. Bedankt Kim voor je begeleiding, ik vond deze zeer waardevol!"

- Frank Stoks

Reviews over 'De toekomst voor OGEN'

“Voor veraf had ik lenzen van -9. Ik merkte dat ik daar niet meer scherp genoeg mee zag en daar voelde ik me onzeker door, vooral in het verkeer. Dat vond ik vervelend en zeker met de mededeling dat dat misschien nog wel slechter kon worden. Het was ook lastig dat ik van dichtbij niet alles goed meer kon zien, zoals bijsluiters en ingrediënten op verpakkingen. Voor veraf had ik eigenlijk -9,5 nodig, maar dan zou ik voor dichtbij een leesbril moeten nemen.

Via een podcast van Michael Pilarczyk kwam ik bij De toekomst voor OGEN terecht. Ik heb het e-book gelezen en een gratis Scherper Zien Sessie aangevraagd. Ik kende geen andere mogelijkheden om je zicht te verbeteren op een natuurlijke manier en zag dit als mijn enige kans. Het idee en de angst dat mijn zicht voor veraf en dichtbij misschien nog slechter zou worden, was voor mij een reden om er iets mee te gaan doen.

In 4 maanden tijd ben ik 2 punten gezakt in sterkte voor veraf en kleine lettertjes kan ik zonder moeite weer lezen. Mijn doel was dat mijn zicht niet slechter zou worden en dat is zeker gelukt. Ik ben heel blij met wat ik nu al heb bereikt en ga de uitdaging aan om uiteindelijk, ook al duurt het misschien langer dan een jaar, zonder lenzen weer scherp te kunnen zien. Ik weet dat iedereen dit kan, maar je moet het er wel voor over hebben om het iedere dag en voor langere tijd toe te passen. De tips zijn heel breed van voeding tot omgaan met zonlicht en de manier van kijken naar een computerscherm.

Onze zoon (9 jaar) heeft ook een bril, maar wil dat eigenlijk niet. Af en toe doet hij weleens mee. Er zijn verschillende kleine oefeningetjes die je samen kunt doen. Zo wordt hij er ook bewust van dat het anders kan.”

– Sandra van Us, België

 

“Na een zoektocht op het internet en het lezen van boeken, bleek het niet zo eenvoudig te zijn om zelf aan de slag te gaan om “anders te kijken en scherper te zien”. M’n speurtocht eindigde bij Kim, om onder haar bezielende begeleiding te proberen om mijn zicht te verbeteren. Bij de start had ik een sterkte van -8. Door trouw de aanwijzingen uit de modules te volgen en de waardevolle tips uit de Skype-sessies toe te passen, is het gelukt om de sterkte terug te brengen naar -4. Soms dacht ik: “Waarom moet ik deze week een gesprek met Kim hebben, want ik heb niets te melden”. Het was erg bijzonder dat het gesprek toch weer met een tip werd afgesloten.

Kim heeft mij op zeer deskundige wijze begeleid. Alle tips waren praktisch en op nuchtere wijze gegeven. Haar nuchtere aanpak sprak mij ook aan. Wel wil ik opmerken dat ik in de gelukkige omstandigheden verkeerde om niet een half uur, maar anderhalf uur per dag aan de activiteiten te besteden. Dat heeft bijgedragen aan het goede en snelle resultaat. En wat ik vooraf niet voor mogelijk had gehouden: ik zie de kleuren veel mooier zonder bril, dat was al vrij snel. Kon echt in de natuur een tijdje naar de verschillende soorten groen staan kijken. Geniet nu dagelijks tijdens mijn wandeling van de mooie kleuren.

Kim hartelijk bedankt en veel succes!”

– Ine, China

 

“Via mijn buren hoorde ik van De toekomst voor OGEN. Het klonk me als muziek in de oren dat ik van mijn multifocale bril af zou kunnen komen. Mijn leessterkte was +3.25, ik had een cilinder en een kleine afwijking voor veraf.

Na een prettig gesprek met Kim ben ik begonnen. Ik had trouw elke week mijn Skype consult met een geweldige support van Kim en goede bruikbare tips om de nieuwe kijkgewoonten te gaan toepassen. De oefeningen zijn prettig om te doen. Ik merkte al snel resultaat. Bijna de hele dag kan ik zonder bril functioneren. Lezen bij kunstlicht is nog lastig, daarvoor gebruik ik nog +1.5. Bij goed daglicht kan ik met +1 lezen.”

– Trudie (65), Veenendaal

 

“In oktober zijn we de 90 dagen challenge gestart. Als echtpaar doen wij dit samen, Elly droeg hele dagen een multifocale bril en Fons alleen een leesbril.

Na de eerste week kon Elly de bril al afzetten en verder lezen met een minder sterke leesbril. Dit was een heerlijk moment om zonder bril te sporten en te fietsen. We hopen op vele dagen zon, zodat we met daglicht nog beter kunnen lezen. We blijven de goede kijkgewoonten toepassen, om straks echt zonder bril verder door het leven te gaan. Fons is al bijna bij dit doel aangekomen. Ik moet nog wat meer geduld hebben voor de bril definitief af kan.

We bedanken Kim voor alle ondersteuning die we de 90 dagen hebben ontvangen van haar, met steeds weer bemoedigende woorden.”

– Fons (58) & Elly (57)

 

“Ik vond het meedoen aan het online-programma een heel mooi proces van bewustwording, kennis opdoen, uitvoering van activiteiten en doorzetten. Ik heb ontdekt dat het voor mij heerlijk is om de goede kijkgewoonten vooral buiten in de natuur toe te passen.

De persoonlijke inbreng, kennis en ervaring van Kim is een mooie aanvulling en motivatie om de activiteiten ook echt te gaan doen. De persoonlijke aandacht en motivatie van Kim hebben ertoe bijgedragen dat ik mijn leesbril niet meer gebruik en alleen af en toe de rasterbril nodig heb.

Kim, heel erg bedankt voor het delen van al je kennis en je motivatie om mijn zicht te verbeteren.”

– Miranda van Kester (48), De Lier

 

“Het was mijn wens om het grootste gedeelte van de dag zonder bril te kunnen lezen. Ik vond het vervelend om continue de hele dag m’n bril op en af te zetten. Hoe minder vaak ik een bril hoef te gebruiken, hoe beter. En ik heb m’n doel bereikt. Waar ik voordat ik aan het traject begon, behoorlijk afhankelijk was van mijn bril door de dag heen, ben ik dat nu niet meer. Daar ben ik heel blij mee. Alleen als ik moe ben aan het einde van de dag, pak ik af en toe nog mijn bril. Ik ben ook veel bewuster gaan kijken, met name tijdens het autorijden, dat heeft me veel geholpen.”

– Feike Oosterhof (48), ‘s-Gravenzande

 

“Van een vriendin hoorde ik over de cursussen die Kim geeft om van je bril af te komen. Ik was nieuwsgierig en besloot om mee te gaan. Wat ik vooral vervelend vindt aan mij bril is dat er regendruppels op komen tijdens het fietsen en dat hij beslaat als ik van buiten naar binnen ga. Als ik hier vanaf kan komen, dan is dat heel mooi.

Ik heb de cursus gevolgd. Mijn ogen voelen nu meer ontspannen aan en mijn zicht is al een stuk vooruit gegaan. Eerst had ik een leesgedeelte van +4.75, nu kan ik lezen met +2.75. Ik heb ook al een keer zonder bril gefietst. Dat gaf mij een gevoel van vrijheid. Ik blijf trouw doorgaan met het toepassen van de goede kijkgewoonten, zodat mijn zicht nog verder gaat verbeteren.”

– Elly Schotman (67), De Lier

 

“Tijdens de laatste oogmeting schrok ik zo; mijn ogen waren weer achteruit gegaan. Ik dacht: hoe moet dat verder? Straks kan ik geen lenzen meer dragen, omdat mijn sterkte dan te hoog is. Ik wilde mijn ogen beschermen en in goede conditie houden. Dat motiveerde mij om met dit programma aan de slag te gaan.

Voordat ik begon met de lessen had ik vaak last van pijnlijke, droge ogen en in mijn linkeroog voelde ik veel spanning. Deze klachten zijn nu verdwenen. Ik heb veel meer rust aan m’n ogen en ik kan helderder zien. Mijn linkeroog is met 1.50 punt in sterkte naar beneden gegaan. En er zit zelfs geen cilinder meer in. Daar ben ik zo blij mee. Dat is gewoon hersteld. Dat vind ik helemaal geweldig.”

– S. v.d. S. (60+), De Lier

 

“Via een vriendin kwam ik in aanraking met de methode ‘Anders kijken is scherper zien!’. Ik had al een paar jaar een multifocale bril en nog langer al een leesbril. Prima oplossing om de wereld om me heen scherper te zien, maar ik wilde niet langer afhankelijk zijn van m’n bril. De nadelen van de bril, zoals beslaan met temperatuur wisselingen en vieze glazen, maakte dat ik de uitdaging ben aangegaan om te starten met het 4-maanden-programma. Op naar een leven zonder bril.

Nu, na vier maanden de lessen te hebben gevolgd en de nieuwe kijkgewoonten te hebben aangeleerd, is mijn zicht een stuk verbeterd. Natuurlijk blijf ik doorgaan met de nieuwe kijkgewoonten, omdat het mij in alle opzichten een beter zicht op de wereld heeft gegeven, zonder afhankelijk te zijn van een bril.

Kim bedankt, voor het geweldige 4-maanden-programma ‘Anders kijken is scherper zien!’.”

– José Arkesteijn

 

“Mijn zicht gaat echt vooruit. Ik kan in de ochtend de krant lezen zonder bril, terwijl ik eerst +1.50 had. Ik kon niets lezen zonder bril. Nu pak ik m’n bril veel minder vaak en ik heb ook minder behoefte aan mijn zonnebril.

Ik vond de groepslessen leuk en gezellig. De tijd vloog om. Het ging er rustig en relax aan toe en iedereen kreeg evenveel aandacht. We hebben iedere week iets nieuws geleerd. Dat vond ik heel leuk en ik was steeds weer verrast. Ik zou zeggen: mensen, probeer het!”

– Riet Weterings (62), Naaldwijk

 

“De lessen bij De toekomst voor OGEN ben ik gaan volgen uit nieuwsgierigheid. Door het volgen van de lessen ben ik mij ervan bewust geworden, dat het deels mijn eigen keuze is, hoe de toekomst voor mijn ogen eruit ziet. Met de inmiddels aangeleerde ‘goede kijkgewoonten’ kijk ik al meer ontspannen de wereld in, zie ik veel scherper, lees ik steeds meer zonder bril en ben ik mij bewuster van een goede ademhaling.

Kim weet goed waar ze over praat, is geduldig en kan de methode op een rustige manier overbrengen. Zij kan goed luisteren en hoort wat je zegt.”

De lessen waren iedere keer verrassend en de uitwerking ervan op papier is handig voor thuis.

Kim heeft mijn ogen een stukje meer geopend.”

– Thea (52), Delft

 

“Toen ik nog niet van deze methode gehoord had, dacht ik wel eens: ‘Jeetje, straks moet ik een steeds sterkere bril.’ Ik gebruikte een leesbril van +2 en ook steeds vaker +2,5. Mijn zicht werd steeds slechter en dat vond ik niet fijn. Ik wilde graag van mijn bril af, want het was vaak vervelend: m’n bril steeds op en af en ik vergat hem wel eens mee te nemen en dan kon ik helemaal niets lezen.

Ik heb de individuele lessen gevolgd. Nu gebruik ik +1 en ik kan ook al regelmatig lezen zonder bril. Ik ervaar meer ontspanning in mijn ogen en ze voelen minder moe en minder branderig aan. Je gaat ook veel bewuster kijken. Het is echt een verrijking. Ik heb veel tips en goede uitleg gekregen in de lessen, waar ik thuis mee verder kan. Als je je zicht wilt verbeteren, dan zou ik je aanraden om de lessen te gaan volgen bij Kim.”

– Mary (56), Poeldijk

 

“Voordat ik begon met de groepslessen had ik een leesbril van +3 en kon ik niets lezen zonder bril. Nu gebruik ik nog maar +1 en in goed zonlicht kan ik zelfs een boek lezen zonder bril. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik van mijn bril af kom.

Ik vond de lessen erg interessant en leerzaam. Je kunt je ervaring delen in de groep en je leert nieuwe dingen. Het is fijn om thuis terug te kunnen lezen in het naslagwerk en verder te gaan met de activiteiten. Kim is een rustig persoon, ze heeft veel kennis en kan alles goed overbrengen. Ik zou de lessen ook zeker aan anderen aanraden.”

– Truus van Winden (59), Oudenhoorn

 

“In het begin moest ik heel erg wennen aan mijn multifocale bril (sterkte leesgedeelte +4.25). Met de bril op m’n hoofd voelde ik me gevangen achter de glazen. Ik vond het vervelend om de bril te dragen en hij neemt een groot deel van je zicht weg.

Ik heb de groepslessen gevolgd. De activiteiten werken gewoon en ik merk ook al resultaat. Het is een verlossing dat ik mijn multifocale bril niet meer op hoef. Ik kan nu lezen met een leesbril van +2.50. Ik zie nu meer en scherper en je gaat anders tegen dingen aan kijken. Het is een kwestie van tijd, voordat ik geen bril meer nodig heb. Ik vind het heel bijzonder.

Het is zeker de moeite waard om uit te proberen. Ik zou het anderen aanraden om ook te gaan doen.”

– Anoniem (56)

 

“Ik heb Kim ervaren als een heel vriendelijke en zeer deskundige lerares. Na toepassing van haar adviezen is binnen een paar maanden, bij een 2e test door Kim en een oogmeting bij de opticien, vastgesteld dat mijn ogen enorm vooruit gegaan zijn! 

Ik kan iedereen van harte de lessen bij De toekomst voor OGEN aanbevelen!”

– Yvonne (59), Zoetermeer

 

“Vorig jaar kwam ik in contact met Kim van der Hoeven. Zij heeft een opleiding over de Bates-methode gevolgd in Engeland. Ik werd erg enthousiast van haar verhaal. Ik heb een afspraak met haar gemaakt voor een persoonlijke les. Hierna werd ik nog enthousiaster.

Kim kan op een hele rustige en duidelijke manier de activiteiten en goede kijkgewoonten uitleggen. Ze kan ook heel goed motiveren, waardoor je met veel plezier de activiteiten thuis gaat doen.

Ik heb nu al meerdere persoonlijke lessen gevolgd en zie al veel beter. Ik heb een bril met sterke glazen, maar door al het oefenen en toepassen van de goede kijkgewoonten, heb ik nu geen cilinder en leesgedeelte meer in mijn bril. Lezen kan ik nu zelfs zonder bril.

Het vergt best wat discipline, maar ik weet dat ik met behulp van Kim ooit mijn bril in de kast kan laten liggen.”

– Marja Groen (57), De Lier

 

“Na een gesprek met Kim was ik zeer nieuwsgierig geworden naar de Bates-methode en heb ik een les genomen. Ik draag zelf contactlenzen voor veraf. Na een leestest bleek dat mijn lenzen wat te sterk waren. Door iets minder sterke lenzen te gaan gebruiken, kan de sterkte worden afgebouwd. Ik kreeg praktische tips en nadere uitleg en we hebben activiteiten gedaan.

Na de les heb ik zelf op internet veel over de Bates-methode gelezen. Ik wist niet dat het bestond en ben blij dat ik het nu wel weet, omdat het een methode is om de oorzaak van je oogafwijking weg te nemen. Dit geeft een heel ander gevoel en een goed vooruitzicht. Ik dacht namelijk altijd dat een oogafwijking definitief was en alleen nog maar slechter kon worden. Het is een prettig idee dat het kan verbeteren en uiteindelijk zal verdwijnen. Je moet echter zelf de tips en activiteiten uitvoeren. Ik heb 0.75 punt van mijn lenzen afgehaald en dat ging direct goed en het voelde veel meer ontspannen aan voor m’n ogen. Na zo’n drie maanden heb ik inmiddels nog eens 0.5 punt eraf gehaald, na een zonnige vakantie van twee weken. Ik zie nu veraf iets minder scherp, maar het valt mee en het is in de praktijk geen probleem en als het goed is zal dit verbeteren.

Een aantal tips die direct toepasbaar zijn, doe ik dagelijks, zoals wat vaker van het computerscherm wegkijken, wat vaker het daglicht opzoeken en m’n ogen bij dichtbij kijken proberen minder te belasten.

Mijn doel is dus om van m’n lenzen af te komen. Wat is dit toch een prettig idee.”

– Arno (48), ’s-Gravenzande

 

“Ik heb me aangemeld bij “De toekomst voor ogen”, omdat ik als brildragende bij het sporten steeds maar last heb van het beslaan van mijn bril, waarschijnlijk als gevolg van overmatig transpireren. Ik wilde kunnen sporten zonder bril en toch beter zien. Laseren was ook een optie, maar daar ben ik huiverig voor.

Bij Kim heb ik in een serie van 6 lessen geleerd om mijn oogspieren te ontspannen. Ik ben hierdoor nog niet van mijn bril afgekomen, maar heb wel geleerd om scherper te zien. De opticien heeft mijn ogen gemeten. De benodigde sterkte was deze keer niet toegenomen en de waarde van mijn werkelijke zicht buiten de comfortzone was toegenomen van 10% naar 25%.

Ik ben blij met het resultaat en de activiteiten doe ik nog regelmatig om mijn verbeterde zicht te behouden.”

– Peter (61), De Lier

 

“Voordat ik bij Kim kwam, droeg ik al jaren nachtlenzen. Heel handig, omdat je overdag geen lenzen hoeft te dragen, maar het ‘s avonds indoen vond ik een ramp. Sinds ik bij Kim ben geweest, voelen mijn ogen rustig en ontspannen aan. Je hebt volledig je eigen voortgang in de hand. Oefen je vaak, dan zal je zicht sneller vooruit gaan. Oefen je een poosje niet of wat minder dan zul je dat merken aan je zicht. Als ik voel dat mijn ogen gespannen worden of als ik hoofdpijn krijg, ga ik even de activiteiten doen. Daarna gaat het altijd veel beter. Het palmeren vind ik heerlijk om te doen. Het is een soort van mediteren. Heerlijk als je het druk hebt. Je wordt even helemaal terug gebracht naar het hier en nu en het zorgt ervoor dat je je leert ontspannen. De activiteiten die ik bij Kim heb geleerd, zijn dus niet alleen goed voor mijn ogen, maar zorgen er ook voor dat ik zelf rustig en ontspannen blijf.

Ik zou het iedereen aanraden om te proberen en zelf te ervaren hoe je ogen aanvoelen. Neem er wel de tijd voor en zet door met de activiteiten.”

– Shirly (21), De Lier

 

“Door op een andere manier te kijken en bewust te zijn geworden van wanneer ik moe ben en mijn ogen rust nodig hebben, weet ik wanneer mijn ogen gespannen zijn. Ik doe dan weer even een aantal activiteiten en dan kijk ik weer relaxt de wereld in. Dankzij deze methode ben ik van mijn lees- en veraf bril af.”

– Magda (53), De Lier

 

“Kim, wat heb jij mij verrast door je ervaring over de Bates-methode te delen en om mij op een andere manier beter te laten kijken. Hierdoor ben ik veel meer gaan zien, vooral als je een kleur in gedachten neemt. Ik had nooit gedacht dat het zou kunnen om van je bril af te komen. Super bedankt voor je leuke, gezellige en leerzame lessen!”

– Lucia (55), De Lier

 

Wil jij ook jouw ervaring delen? Laat het me weten.

Eye Openers

Laat jouw gegevens achter en ontvang maximaal 1 keer per week een e-mail direct in jouw inbox met waardevolle tips en Eye Openers.

Online Programma

Wil jij de wereld waarnemen met jouw eigen ogen, zonder dat een bril daarbij jouw zicht belemmert? Doe dan nu mee met 'Anders kijken is Scherper Zien'.