HET bewijs dat jouw ogen scherper kunnen zien dan je nu ervaart

HET bewijs dat jouw ogen scherper kunnen zien dan je nu ervaartJe ziet niet scherp meer, omdat jouw oogbollen vervormd zijn door chronische spanning op jouw oogspieren. Jouw oogbol is te lang (bij bijziendheid) of te kort (bij verziendheid), waardoor het beeld dat je waarneemt niet meer precies op het netvlies valt, maar net ervoor of net erachter. Dat beeld is het brandpunt waar alle lichtstralen die in jouw ogen vallen, samenkomen.

Die vervorming van de oogbol hoeft maar een fractie van een millimeter te zijn en kan dan al tot 4 dioptrieën (tot -4.00 of +4.00) in refractieafwijking veroorzaken.

Het goede nieuws is: als jij jouw oogspieren weer kunt ontspannen, keert de oogbol terug naar de oorspronkelijke vorm en kun je weer scherper zien met jouw eigen ogen.

Dat je scherper kunt zien dan je nu ervaart, kun je door middel van een hele simpele activiteit zelf zien. Doe je mee?

Korte activiteit

Zet jouw bril af en/ of doe jouw contactlenzen uit. Zoek naar een referentiepunt in de ruimte waar je bent, waaraan je kunt refereren of je inderdaad scherper ziet. Dit kunnen bijvoorbeeld letters zijn in de krant of een kalender aan de muur, details van een schilderij of een beeld op de tv (zet hem even op pauze, zodat je hetzelfde beeld kunt vergelijken).

HET bewijs dat jouw ogen scherper kunnen zien dan je nu ervaart - Korte Activiteit

Maak nu een heel klein cirkeltje (hoe kleiner de cirkel, hoe groter het effect) van jouw rechter wijsvinger en duim (zie foto hierboven). Houd deze voor jouw rechteroog. Terwijl je jouw linkeroog gesloten houdt, kijk je nu met jouw rechteroog door de cirkel/ het gaatje heen naar het referentiepunt wat je hebt uitgekozen. Houd jouw linkeroog gesloten, haal jouw rechterhand voor jouw gezicht vandaan en kijk nogmaals naar het referentiepunt. Zie je het verschil?

Doe nu hetzelfde nog een keer, maar dan met jouw linkerhand, voor jouw linkeroog. Houd jouw rechteroog gesloten en kijk met links weer door de cirkel naar het referentiepunt. Haal jouw hand weg en kijk nog eens naar het referentiepunt. Plaats nog een keer de cirkel terug voor jouw oog en merk het verschil op. Je ziet nu scherper.

Hoe kan dit?

Doordat je door de cirkel/ het gaatje heen kijkt, vallen er minder schuine lichtstralen jouw oog binnen en merendeels alleen nog rechte lichtstralen. Hierdoor is er nauwelijks sprake van een brandpunt van lichtstralen, waardoor het beeld dat je waarneemt wel exact (of in ieder geval een stuk dichter bij exact) op het netvlies valt en daardoor zie je stukken scherper.

Scherper zien met jouw eigen ogen

Je kunt met jouw eigen ogen dus veel scherper zien dan je nu in het dagelijkse leven ervaart. De activiteit die je net gedaan hebt, is het bewijs hiervoor. Natuurlijk ga je niet de hele dag met jouw hand voor jouw oog lopen om door een gaatje heen te kunnen kijken.

Er zijn andere activiteiten die je kunt doen, die jou erbij helpen om jouw oogspieren te ontspannen, waardoor jouw oogbollen terugkeren naar de oorspronkelijke vorm en je weer scherper gaat zien. Je kunt er alles over leren in het online programma ‘Anders kijken is scherper zien’. Doe je mee?

Heb je nog nooit gepalmeerd?

Palmeren is één van de belangrijkste technieken om jouw ogen te laten ontspannen. Laat hieronder jouw gegevens achter, dan stuur ik de cheatsheet ‘De tweede stap naar scherper zien’ naar jouw inbox. Hierin wordt het palmeren uitgelegd, zodat je dit direct kunt toepassen en kunt genieten van de ontspanning in jouw ogen.