Brillenindustrie is gebaseerd op oude en incomplete theorie

Eye Soulution - Brillenindustrie is gebaseerd op oude en incomplete theorieLange tijd geleden, in 1855, was het de Duitse oogarts en natuurkundige Hermann von Helmholtz die als eerste met een theorie kwam over focussen van het oog, waar de brillenindustrie vandaag de dag nog steeds op gebaseerd is.

Om duidelijk te maken wat zijn theorie inhoudt, het volgende vergelijk: denk eens terug aan de ouderwetse diaprojectors of de meer modernere projectors en beamers, waarmee foto’s of PowerPoint presentaties op een scherm worden geprojecteerd. Om een scherp beeld te creëren, moeten er twee dingen gebeuren. Eén is: je wil de projector zelf op de juiste afstand van het scherm plaatsen, waar het beeld zo scherp mogelijk is. Twee is: je wil aan het wieltje van de projector draaien om de scherpte van het beeld nog verder te finetunen. Het oog heeft niet exact hetzelfde focusmechanisme, maar is wel grotendeels vergelijkbaar.

Werking van het oog

De lichtstralen die vanuit verschillende hoeken terugkaatsen op objecten worden door het oog ontvangen. Het idee is dat de beelden helder en scherp op het netvlies worden geprojecteerd. Deze lichtstralen gaan eerst door het hoornvlies, dan door een transparante, waterige vloeistof in de voorste oogkamer, ze passeren de iris en de pupil, vervolgens gaan ze door een flexibele, natuurlijke lens, daarna door een andere transparante vloeistof die het glasachtig lichaam wordt genoemd, waarna de lichtstralen op het netvlies vallen. Elke keer dat het licht een onderdeel van het oog passeert, verandert de hoek van de lichtstraal een heel klein beetje (ook wel breking of refractie genoemd), zodat het beeld uiteindelijk precies op het netvlies terecht komt.

In dit hele proces is er maar één onderdeel dat van vorm kan veranderen en dat is de natuurlijke lens. De ciliaire spier daar omheen werkt als een sluitspier en heeft de capaciteit om kleiner en groter te worden. Dit zorgt ervoor dat de lens boller en platter kan worden. Als we dichtbij willen focussen, spant de spier aan en wordt de lens boller, wat een vergrootglas effect geeft. Als we in de verte willen focussen, ontspant de spier en wordt de lens weer platter. In beide gevallen komt het beeld precies op het netvlies terecht.

Brillenindustrie en reguliere oogheelkunde

Hermann von Helmholtz stelde dat de natuurlijke lens in het oog, die je kunt vergelijken met het wieltje van de projector, verantwoordelijk is voor scherpstellen (focussen) op verschillende afstanden en hierop is de huidige brillenindustrie gebaseerd.

Bij refractieafwijkingen is de oogbol te lang of te kort, waardoor de lens niet in staat is om het beeld exact op het netvlies te projecteren en daardoor verschijnen de beelden wazig. De oplossing: door een bril of contactlenzen met de juiste sterkte voor of in het oog te plaatsen, wordt de refractie gecorrigeerd, zodat het beeld alsnog exact op het netvlies terecht komt.

Recentere theorie van Dr. William Bates

Zo’n 70 jaar na de theorie van Hermann von Helmhotlz, rond 1920 - 1925, was het de Amerikaanse oogarts Dr. William Bates die voor het eerst een manier van natuurlijk zien ontdekte. Hij realiseerde zich dat bij de patiënten bij wie hij een staaroperatie had uitgevoerd en de lens uit het oog had verwijderd, in veel gevallen het oog toch nog kon focussen en scherp kon stellen op verschillende afstanden. Dus hij dacht: als mensen die hun natuurlijke lens niet meer hebben, toch scherp kunnen stellen, dan moet er een complementair of alternatief mechanisme in het oog aanwezig zijn, wat ook in staat is om scherp te stellen. Na onderzoek bleek dat de oogspieren hier een belangrijke rol in spelen.

De rechte oogspieren zorgen ervoor dat het oog op zijn plek blijft in de oogkas en dat het oog in de verte kan focussen. De schuine oogspieren lopen als een riem over het oog heen en stellen het oog in staat om dichtbij te focussen. Door het aanspannen en ontspannen van deze spieren kan de oogbol korter of langer worden van vorm. Dit heeft hetzelfde effect als het dichterbij of verder weg verplaatsen van de projector ten opzichte van het scherm.

Hoe dit refractieafwijkingen verklaart

Wanneer iemands schuine oogspieren constant gespannen zijn, vervormen zij de oogbol, waardoor deze permanent in een te lange vorm blijft. Dit veroorzaakt bijziendheid. Dichtbij kan het oog dan nog prima scherpstellen, maar in de verte niet meer en daar is het zicht wazig.

Als er te veel spanning is in de rechte oogspieren, is het oog permanent in te korte vorm en dat veroorzaakt verziendheid. In de verte kan het oog nog prima scherpstellen, maar dichtbij niet meer en daar is het zicht wazig.

Een vervorming van slechts één millimeter kan al tot 4 dioptrieën (sterkte) aan afwijking veroorzaken. Dus een klein beetje spanning kan al grote gevolgen hebben.

De oplossingen voor scherp zien

Wanneer je alleen uitgaat van de oudere theorie van Von Helmholtz, waar de brillenindustrie op gebaseerd is, is het dragen van een bril of contactlenzen de enige oplossing voor refractieafwijkingen.

Als we beide theorieën combineren, krijgen we een completer en beter begrip van hoe het scherpstellen in de ogen werkt. Want volgens de recentere theorie van Dr. William Bates worden refractieafwijkingen dus veroorzaakt door de te veel spanning op de oogspieren. De oplossing kun je vinden in het ontspannen en mobiliseren van deze spieren, zodat het oog kan terugkeren naar zijn originele vorm. En vervolgens de juiste vorm kan aannemen die nodig is om scherp te stellen op de gewenste afstand. Dit is een natuurlijke manier van herstel van het gezichtsvermogen. Hiermee is er dus een alternatief voor het dragen van een bril en/ of contactlenzen.

Een derde optie is laseren, waarmee de vorm van het hoornvlies veranderd wordt, wat ook tot correctie van refractieafwijkingen leidt. Echter deze operatie brengt ook risico’s met zich mee, zoals blijvende napijn, oogspanning en geen garantie op 100% scherp zicht. Daarnaast biedt het geen garantie voor de toekomst, want als de spanning op jouw oogspieren niet is afgenomen, kan het zicht na enige tijd gewoon weer verslechteren. Afhankelijk van jouw oogconditie en de instelling of arts door wie jij je laat behandelen, kunnen de kosten ook aardig oplopen.

Natuurlijk is het aan jou om te kiezen welke oplossing het beste bij jou en jouw situatie past.

Jouw zicht verbeteren op een natuurlijke manier

Als je bereid bent om het werk te doen, door middel van activiteiten en aanleren van gezonde, goede kijkgewoonten, voor meer ontspanning en mobilisatie in en rondom jouw ogen, komen ze weer in staat om beter scherp te stellen en weer scherp te kunnen zien. Geheel op een natuurlijke manier, zonder operaties. Je hoeft daarna nooit meer afhankelijk te zijn van een bril of contactlenzen uit de brillenindustrie.

De activiteiten en gezonde, goede kijkgewoonten zijn makkelijk aan te leren, risico-vrij, niet duur en zelfs leuk en relaxed om te doen. Alles draait om ontspanning en beweging, wat leidt tot scherper zien.

Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van jouw gezichtsvermogen op een natuurlijke manier, nodig ik je van harte uit om mee te doen aan het online programma ‘Anders kijken is scherper zien’.

Zie ik je daar?

Blog luisteren

Gun je jouw ogen liever rust dan deze tekst te lezen? I’ve got your back! Ik heb deze blog voor je ingesproken, zodat je niet hoeft te lezen. Kun je tijdens het luisteren mooi palmeren, waardoor jouw ogen zich kunnen ontspannen.

Heb je nog nooit gepalmeerd?

Palmeren is één van de belangrijkste technieken om jouw ogen te laten ontspannen. Laat hieronder jouw gegevens achter, dan stuur ik de cheatsheet ‘De tweede stap naar scherper zien’ naar jouw inbox. Hierin wordt het palmeren uitgelegd, zodat je dit direct kunt toepassen en kunt genieten van de ontspanning in jouw ogen.